Geen categorie 

Help, mijn kat heeft stress! Wat nu?  

Ondanks dat stress een natuurlijke reactie is, is deze reactie eigenlijk voor niemand goed. Zowel voor mens als dier niet. Van stress kunnen zowel mens als dier te maken krijgen met verschillende gezondheidsproblemen en gedragsproblemen. Stress probeer je natuurlijk zo snel mogelijk de kop in te drukken maar kan vooral bij dieren erg lastig zijn. We kunnen namelijk nog steeds niet met dieren praten en daardoor kan het soms lastig zijn om de oorzaak van de stress te achterhalen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen zodat de stress wordt verminderd of zelfs wordt voorkomen. En natuurlijk delen we deze tips graag met je!

Probeer uit te vinden waar de stress vandaan komt

Een probleem oplossing is natuurlijk het makkelijkste als je de oorzaak kan achterhalen. Een kat kan gestresst raken door geluiden, door geuren, door voeding, door een onveilig gevoel, door huisgenoten waarmee het niet klikt of zelfs door een kattenbak die met een andere kat gedeeld moet worden. Katten zijn bijzondere wezens en erg op zichzelf. Vooral als ze al het een en ander hebben meegemaakt en op een latere leeftijd in een andere situatie terecht komen. Dit kan zijn een verhuizing, een nieuwe huisgenoot, een nieuwe buurt of zelfs al een verandering binnen het gezin. Er zijn een tal van oorzaken die stress kunnen veroorzaken. De oorzaak achterhalen zal het oplossen een stuk makkelijker maken.

Zorg voor rust, regelmaat en de juiste voeding

Zowel mens als dier zijn gebaat bij structuur. Structuur zorgt voor regelmaat en regelmaat zorgt voor rust. Probeer je kat bijvoorbeeld zoveel mogelijk op dezelfde plekken en dezelfde tijdstippen eten te geven. Daarnaast is schoon drinkwater ook ontzettend belangrijk. Katten zijn van zichzelf slechte drinkers en zullen alleen vers water drinken. Water wat dus al enige tijd in een bakje op de grond staat is voor hun niet meer aantrekkelijk. Een kleine waterfontein speciaal voor dieren zou hiervoor een uitkomst kunnen bieden. Probeer daarnaast ook niet het eten en drinken in dezelfde kamer als de kattenbak te zetten. Katten maken niet graag hun eigen nest vuil, hun eten en drinken behoort daar ook toe. Zorg daarnaast ook dat je kat een plekje heeft om zich terug te trekken. Een doos, in een lade of boven op een kast vinden de meeste katten zeer prettige plekjes. Als je kat zo’n plekje voor zichzelf heeft gevonden maak dit plekje dan extra comfortabel. Dit plekje is hun veilige zone en daar kunnen ze even ontstressen als het nodig is.

Hulp van buitenaf

Heb je voor je gevoel alles gedaan wat je maar kon doen en merk je dat je kat nog steeds met stress kampt? Dan kan het verstandig zijn om hulp van buitenaf in te schakelen. Zo kan je bijvoorbeeld met je kat in therapie. Gaat die je net iets te ver? Dan kan Feliway ook uitkomsten bieden. Feliway is een geurboodschapper die op kunstmatige manier een bepaald feromoon verspreid waar katten rustig van worden. Hierdoor raakt de ontspanning en zal het ongewenste gedrag, veroorzaakt door stress, aanzienlijk verminderen.

Related posts