Wonen 

Op zoek naar een huis: waar let je op?

De huizenmarkt heeft er wel eens beter uit gezien, wat zorgt voor enorme zorgen onder studenten maar ook werkenden in de 20 en 30. Of je nu net bij je ouders weg wil om de wereld te gaan ontdekken of je al een aantal jaar een studentenkamer huurde en je nu echt wil gaan settlen na je studie, het is voor iedereen lastig om een huis te vinden. Met name als je gekoppeld bent aan een specifieke locatie, bijvoorbeeld door je studie of werk – want in de meeste studentensteden zit alles al vrijwel vol of vragen huurders specifiek om niet-studenten, en de meeste banen zijn helaas toch nog steeds in de randstad te vinden. Niet getreurd: ook jij zult uiteindelijk iets vinden. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten als je dit proces iets wil versnellen!

Maak jezelf mobiel

Zoals hierboven ook al genoemd, het grootste probleem wat veel jonge mensen op zoek naar een huis ervaren is de locatie. Er zijn soms wel betaalbare huizen te vinden, maar soms honderden kilometers verderop. Of je staat net ingeschreven bij de woningbouw van een andere gemeente dan je net je droombaan hebt gevonden. Onze eerste tip is daarom: maak jezelf mobiel. Hoe graag je ook dichtbij je studie of baan wil wonen, er zijn altijd goede compromissen te sluiten. Door bijvoorbeeld eerst je rijbewijs te halen bespaar je uiteindelijk weer geld op een woning in een veel te duur gebied, omdat je anders elke ochtend toch te lang onderweg bent. Door bij elke sollicitatie direct te vragen naar de mogelijkheden wat betreft reiskostenvergoeding hou je een duidelijk beeld van wat nou écht voordeliger is. En als het echt niet anders kan, troost je met het idee dat Nederland ontzettend klein is. Vrijwel iedere reis is uiteindelijk wel te doen, en vaak went het zo snel dat je je kostbare treintijd uiteindelijk gaat missen! Nog even wat werk afmaken, netflix kijken of zelfs je avondeten eten: in de trein kan het allemaal gewoon.

Ga lekker klussen!

Wat ook vaak een afknapper is, met name voor jonge mensen die erg druk zijn met werk of studie én steeds minder ervaring hebben dan de wat ouderen onder ons met klussen, is een bouwval. Nu snappen we natuurlijk dat je geen hele muren wil hoeven verplaatsen of heropbouwen. Maar met de nieuwe trend van alles wit en minimalistisch valt het natuurlijk steeds sneller op als er ergens een vlekje zit, bladderende verf op een raamkozijn of een deur die niet goed sluit. Dit kan een tegenvaller zijn als je net iets vond waarvan bijvoorbeeld de locatie wel goed was of je een tuintje erbij krijgt. Laat je in dit soort gevallen niet tegenhouden als er een beetje werk gedaan moet worden! Klussen kun je leren, en je bouwt meteen een goede band op met jouw nieuwe huis als je er zelf veel tijd en liefde in hebt gestopt. En als je er zelf echt neit uitkomt zijn er allerlei vakmannen die je kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld de Laminaat en Leggen Expert vragen om jouw vloer helemaal te vernieuwen en ziet je nieuwe stekje er straks weer helemaal als nieuw uit. Ook kun je voor sommige kleine dingen zelfs de huurbaas of woningbouwvereniging inschakelen. Je staat er dus niet alleen voor!

Related posts