Geen categorie 

Vind je droombaan

Wat wil jij later worden? Als kind wordt deze vraag al aan je gesteld. Is het tijd om naar de middelbare school te gaan, gaat het hier weer over. Ga je voor een praktische baan of ligt je toekomst in het wetenschappelijke onderzoek. Maar de belangrijkste keuze maak je hierna pas. Ga je een studie doen en zo ja, welke studie dan. Want als je eenmaal een studie hebt gekozen, lijkt het voor de hand te liggen om daar ook uiteindelijk een baan in te vinden. Maar soms blijkt dat je niet de goede keus hebt gemaakt, je bent ongelukkig in je werk en wil eigenlijk iets anders doen. Helaas is er niemand die nog de vraag stelt wat je later wil worden, omdat ze denken dat het al later is. Toch hoef je je niet bij je huidige baan neer te leggen en stelt jezelf de vraag: wat wil ik nu worden?

Wat kan ik

Misschien heb je geen zin om meteen een hele nieuwe opleiding te doen voor je weet of je iets leuk vindt. Kijk dan gewoon eens naar wat je allemaal al kan. Pak pen en papier en maak een overzicht van je sterke en ook van je minder sterke kanten. Probeer eens na te denken bij welke beroepen je sterke kanten nodig zijn, maar je minder sterke kanten niet in de weg zitten. Ben jij bijvoorbeeld een sloddervos maar wel heel nauwkeurig, is een baan in de schoonmaak niks voor jou terwijl je perfect data zou kunnen verwerken op een computer. Kom je hier zelf niet uit is het een mogelijkheid om een persoonlijkheidstest te doen. Hierin komt naar voren wat jouw karaktereigenschappen zijn. Vaak worden er ook voorbeelden gegeven van beroepen die hier goed bij passen, dus kijk ook zeker daar eens naar.

Hoe ziet je ideale werkdag eruit

Er kunnen grote verschillen zijn in hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet. Zo kan je de hele dag in een kantoor zitten en met je hoofd bezig zijn. Maar ook hier kan je nog veel kiezen. Overweeg of je graag op een groot kantoor met veel collega’s zit, of dat je juist liever in je eentje thuis zitten. Wordt je al onrustig van dit idee om ook maar ergens te moeten zitten? Wil je de hele dag buiten met je handen bezig zijn, kijk dan eens naar bouw vacatures of ga in de tuin werken. Overweeg hierbij ook of je een eventuele passie hebt. Ben je bijvoorbeeld een echt natuurmens kan je het beste ook opzoek gaan naar een baan in de natuur.

Related posts